Δίκτυο Μονοπατιών “Ελληνικής Εταιρείας”

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με το βραβευμένο πρόγραμμα “ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”, σχεδιάζει και υλοποιεί τοπικά δίκτυα μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα.

Πάτμο. Η Πάτμος διαθέτει ένα πλούσιο πλέγμα παλαιών μονοπατιών που συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και με την Μονή, αλλά και τα πολλά καθίσματα και ερημητήρια.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου και τη συμμετοχή των σχολείων του νησιού, υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τις ομορφιές του νησιού.

Σημαντική έρευνα, και επαφές με ιστορικούς και λαογράφους, ξένους και ντόπιους, οδήγησαν στις πρώτες 7 διαδρομές.

Menalon Trail (Μαίναλο). Περισσότερα στην τρέχουσα ιστοσελίδα (συγκεντρωτικός πίνακας) και στα Μονοπάτια Πολιτισμού.

Σαντορίνη. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, η υλοποίηση του προγράμματος ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ξεκίνησε στο νησί. Περισσότερα στα Μονοπάτια Πολιτισμού

Αίγινα. Η Αίγινα είναι νησί με πλούσια ιστορία, από τα μυθικά χρόνια του Αιακού έως τα νεώτερα του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδας, τόπος ιδανικός για αναψυχή και καλλιτεχνική έμπνευση. Η ορεινή ενδοχώρα της συνδυάζει τη γλύκα του αττικού φωτός και την απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα με πολιτιστικά μνημεία όλων των εποχών.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση», υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση ενός δικτύου διαδρομών, που περιλαμβάνει 8 πεζοπορικές και μία ποδηλατική διαδρομή. Οι διαδρομές είναι:

Σίκινος. Η Σίκινος είναι ένα τοπίο λιτό και επιβλητικό που διατηρεί αναλλοίωτη την αυθεντική ομορφιά του Αιγαίου. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου, υλοποίησε το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει αλλά και να προστατεύσει αυτό το αρχέγονο τοπίο. Οι διαδρομές που έχουν σηματοδοτηθεί είναι:

Περισσότερα στα Μονοπάτια Πολιτισμού

Ψάρι Κορινθίας. Το Ψάρι στην Ορεινή Κορινθία είναι ένα λιτό, ορεινό τοπίο με πλούσια ιστορία, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Σικυωνίων / Τοπική Κοινότητα Ψαρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Ψαριωτών, υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει και να προστατεύσει το πανέμορφο ορεινό αγροτικό τοπίο με την παρθένα φύση και τους ιστορικούς αμπελώνες. Οι διαδρομές είναι:

Μαραθώνας. Ο Μαραθώνας διαθέτει περιοχές φυσικού κάλλους και ιδιαίτερου αρχαιολογικού, ιστορικού ενδιαφέροντος. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ) και τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς πεζοπορικών & ποδηλατικών διαδρομών, που διασυνδέουν την ιστορία και τη φύση της περιοχής. Οι διαδρομές είναι:

Μικρές Κυκλάδες. Σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Νάξου και Μικρών Κυκλάδων η υλοποίηση του προγράμματος ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ξεκίνησε στα νησιά Κάτω Κουφονήσι, Πάνω Κουφονήσι, Ηρακλειά και Δονούσα. Οι διαδρομές που είναι σε εξέλιξη είναι:

Επίδαυρος. Σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην περιοχή. Οι διαδρομές που υλοποιούνται είναι:

Σαμοθράκη. Σε εξέλιξη.

Από τη Στεμνίτσα στα Λαγκάδια
75 χλμ φύσης και ιστορίας.

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία και την πληροφόρηση σας, παρακαλούμε να μην ξεχάσετε να πάρετε τους

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ