Leading Quality Trails

Τα 20 πιστοποιημένα μονοπάτια στην Ευρώπη από την ERA
Μια σύντομη παρουσίαση των 20 πιστοποιημένων ευρωπαϊκών διαδρομών, όπου το Menalon Trail ήταν η έβδομη που προσχώρησε στην λέσχη στις 31 Μαΐου 2015.

Διαδικασία Πιστοποίησης
Η ενδιαφερόμενη περιοχή – κοινότητα (τουριστική περιοχή, Εθνικά Πάρκα, σύλλογοι πεζοπόρων κλπ.) επικοινωνεί με την ERA (Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός Περιπατητών) έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου.
Η ERA παρέχει μια 2ήμερη επίσκεψη εκτιμητών στην περιοχή. Οι έμπειροι εκτιμητές συλλέγουν απαραίτητες πληροφορίες για την ποιότητα του μονοπατιού και μεταβαίνουν σε εκτίμηση μετά την ολοκλήρωση του ποιοτικού ελέγχου (ανάλυση των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων). Έτσι οι ελλείψεις της διαδρομής (μονοπατιού) εντοπίζονται άμεσα και στη συνέχεια τίθενται οι απαραίτητες αλλαγές-αναβαθμίσεις. Όταν το μονοπάτι πληρεί πλέον τα απαραίτητα κριτήρια κατατίθεται η αίτηση για την πιστοποίηση του από την ERA. Τα δεδομένα που συλλέγονται για το μονοπάτι κρίνονται και αναλύονται ανεξάρτητα από το εξειδικευμένο προσωπικό της ERA το οποίο εκτελεί επιτόπιους ελέγχους. Όταν τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι πλέον θετικά, το μονοπάτι παίρνει την πιστοποίηση για περίοδο 3ών ετών. Μετά το πέρας των 3ών αυτών ετών, η ποιότητα του μονοπατιού ελέγχεται ξανά. Το βραβείο ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυπωμένα προϊόντα καθώς και στο διαδίκτυο και να δώσει μια εμπορική χροιά του μονοπατιού. Κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της βιωσιμότητας αυτού του εγχειρήματος είναι:

Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος
Ο προτείνων επιβεβαιώνει ότι η διαδρομή του μονοπατιού συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς της προστασίας του περιβάλλοντος (ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές φυσικών αποθεμάτων, βιότοπους κλπ. )

Συντήρηση
Ο προτείνων εγγυάται, καθ’ όλη την διάρκεια που το μονοπάτι κατέχει την πιστοποίηση, την συντήρηση του. Οι τρέχουσες επιθεωρήσεις καθώς και η φροντίδα του συντάσσονται σε κείμενο και αποστέλλονται στην ERA. Οι θεμελιώδεις αρχές της ERA εφαρμόζονται. (Bechyné/ Czech Republic, 2004)

Περίοδος Ισχύος
Η περίοδος της πιστοποίησης ξεκινά από την στιγμή της παράδοσης του σχετικού πιστοποιητικού εγγράφου και διαρκεί για 3 έτη.

Συνεργασία
Ενδιαφερόμενες ομάδες, από δασικές υπηρεσίες, υπηρεσίες Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής, τουριστικά group, ορειβατικοί σύλλογοι, σύλλογοι πεζοπόρων, κτηματίες καθώς και τοπικές αρχές και κοινότητες μπορούν να συμμετάσχουν μετά από συνεννόηση με τους διαχειριστές του μονοπατιού.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των 20 πιστοποιημένων ευρωπαϊκών μονοπατιών.

Lechweg
Εύκολη πεζοπορία μεγάλης απόστασης, μέσα από μια τοπίο των Άλπεων το οποίο χαρακτηρίζεται και ως ένα από τα τελευταία «άγρια» ποτάμια της Ευρώπης. Πάνω στην ώρα για την περίοδο πεζοπορίας το 2012, μια αλπική περιοχή παρέχει εύκολη πεζοπορία μεγάλης απόστασης για πρώτη φορά. Είναι επίσης το πρώτο πιστοποιημένο διασυνοριακό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας της ERA. Σε περίπου 125 χλμ διαδρομής, η Lechweg οδηγεί από τη λίμνη Formarinsee κοντά στην κοινότητα του Lech am Arlberg, πάνω από το Wrath, στο Φυσικό Πάρκο του Lech και τους καταρράκτες του Fuessen στο Allgaeu. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ενώνονται 3 περιοχές και 2 χώρες με τις παραδόσεις και τις ιστορίες τους. Για περισσότερες πληροφορίες και νέα επισκεφθείτε το www.lechweg.com.

Μονοπάτι Escapardenne Eisleck
Και στις δυο μεριές των Βέλγο-Λουξεμβουργιανών συνόρων, στη μέση των κεντρικών Αρδενών του Oesling θα ανακαλύψετε 104 χλμ μονοπατιών που οδηγούν σε μικρές ανακαλύψεις, ξερολιθιές, ρέματα με μεγάλη θέα, αραχνοΰφαντα ομιχλώδη τοπία, ήρεμα βοσκοτόπια, την φευγαλέα εμφάνιση ενός ελαφιού, φρεσκοκομμένα λιβάδια που γεμίζουν τον αέρα με ένα ευχάριστο άρωμα. Πλούτος εικόνων που θα αποτυπωθεί στη μνήμη για όσους αποδράσουν στις Αρδένες και τα μονοπάτια τους. Το μονοπάτι διαθέτει 5 ή 6 επίπεδα. Για περισσότερες πληροφορίες και νέα επισκεφθείτε το www.escapardenne.eu.

Kullaleden
Είναι ένα μονοπάτι γύρο από τη χερσόνησο Kullahalvön από το Helsingborg στο Utvälinge μέσω του Kullaberg στη νότια Σουηδία. Το Kullaleden έχει μήκος 70 χλμ και προσφέρει πληθώρα εμπειριών κατά μήκος του. Εδώ μπορεί κάποιος να βρει, με την μεσαιωνική πόλη-κέντρο του Helsingborg να εμπεριέχεται, όμορφη θέα πάνω από τα οροπέδια, τα γνωστά Sofiero Palace, Kulla-Gunnarstorp, και Krapperup Estates, παραλίες και γραφικά παραθαλάσσια χωριά και τους σχηματισμούς του βράχου Kullaberg. Το Kullaleden είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με την ERA ως ένα κορυφαίο μονοπάτι άριστης ποιότητας. Υπάρχουν καταφύγια κατά μήκος των τμημάτων του μονοπατιού. Υπάρχει ειδικός κώδικας δεοντολογίας που τηρείται αυστηρά για την προστασία των φυσικών και ψυχαγωγικών τους αξιών. Για παράδειγμα το camping απαγορεύεται. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε στο www.kullaleden.se.

Mullerthal Trail
Περπατώντας μέσα από σχισμές βράχων ψαμμίτη στο Λουξεμβούργο, μέσα από δάση και κοιλάδες γεμάτες φως με ρυάκια που τις διασχίζουν, είναι ένα μικρό δείγμα των χαρακτηριστικών του μονοπατιού του Mullerthal.Φυσικά φαινόμενα όπως τα φωσφορίζοντα βρύα αντανακλούν την ομορφιά της φύσης καθώς και την δύναμή της.Πρόσωπα και φιγούρες αναδύονται από τους βράχους. Οι γνώστες των μύθων και των θρύλων της περιοχής είναι σίγουροι πως υπάρχουν νεράιδες που φτερουγίζουν εδώ κι εκεί μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι των 112 χλμ του Mullerthal οδηγεί μέσα από ποικίλα τοπία της περιοχής Little Switzerland του Λουξεμβούργου. Στις 3 κύριες διαδρομές, οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως παράξενα πετρώματα, ποώδη δάση,γραφικές κοιλάδες και ανοιχτά λιβάδια. Ξανά και ξανά το μονοπάτι οδηγεί σε όμορφα τοπία και πολιτιστικούς χώρους. Οι 3 διαδρομές του Mullerthal έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Η πρώτη διαδρομή παρέχει συνεχή αλλαγή τοπίων. Βράχοι, δάση και λιβάδια. Η δεύτερη διαδρομή οδηγεί μέσα στην καρδιά του Little Switzerland του Λουξεμβούργου και φέρνει τους πεζοπόρους αντιμέτωπους με θεαματικές συστάδες βράχων με διάφορους σχηματισμούς. Η τρίτη διαδρομή χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τους βράχους αλλά πάνω από όλα από μαγευτικές κοιλάδες και ρομαντικά κάστρα. Ανάλογα με τον χρόνο και την κατάσταση, ο πεζοπόρος μπορεί να περιηγηθεί σε μονές ή κυκλικές διαδρομές ξεκινώντας από τα σημεία εκκίνησης που βρίσκονται σε πληθώρα κατά μήκος του μονοπατιού του Mullerthal. Τέσσερις επιπλέον ξεναγήσεις ολοκληρώνουν την προσφορά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις επισκεφθείτε το www.mullerthal-trail.lu.

Veldenz Wanderweg
Το κάστρο Lichtenberg, προγονική έδρα των κόμμεων του Veldenz, πάνω από το χωριό Thallichtenberg σηματοδοτεί την αρχή του μονοπατιού μέσα από τα ύψη του Palatinate Ηill στη μικρή πόλη του Lauterecken. Το πιστοποιημένο αυτό μονοπάτι παρέχει μεγάλου μήκους πεζοπορία μέσα από ένα ήσυχο φυσικό τοπίο, κάτι δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας. Είναι σχεδόν 60 χλμ πεζοπορίας για να διασχίσει κάποιος την απόσταση μεταξύ κάστρου Lichtenberg και Lauterecken επιτρέποντας στον πεζοπόρο να απολαύσει την διαδρομή. Συνίστανται 5 ημερήσιες εκδρομές για σχεδόν μια εβδομάδα πεζοπορίας γεμάτης περιπέτεια. Το μονοπάτι Veldenz οδηγεί μέσα από πολλά διαφορετικά τοπία. Είναι μερικές φορές σαν κάποιος να ταξιδεύει στο χρόνο ανάμεσα από στενά μονοπάτια, ορειβασία σε ένα σχεδόν παρόμοιο αλπικό τοπίο με σπάνια λουλούδια και απίστευτη θέα. Δεν θα ακούσετε τίποτα παρά μόνο τα βήματα σας και τα πουλιά που τραγουδούν. Η ιστορία και ο πολιτισμός του Palatinate Ηill προκύπτουν από το παρελθόν του κάστρου Lichtenberg, το παράκτιο κάστρο της Reipoltskirchen με τα γλυπτά και το κάστρο Venldenz στην Lauterecken. Περισσότερες πληροφορίες www.veldenzwanderweg.de.

Moselsteig
Ο Moselle ρέει μέσα από ένα από τα πιο όμορφα πολιτισμικά τοπία της Ευρώπης. Πάνω απο 2000 χρόνια ιστορίας, δάση, αμπελώνες πανέμορφα χωριά και φυσικά το κρασί, χαρακτηρίζουν το τοπίο και τους ανθρώπους της περιοχής. Και είναι το Moselsteig που δημιουργεί μια μοναδική σύνδεση όλων των παραπάνω, συνοδεύοντας ολόκληρη την φυσική δομή της Moselle ξεκινώντας από την τριών συνόρων πόλη ( Γερμανίας Γαλλίας και Λουξεμβούργου) Perl μέχρι τις εκβολές του Moselle στο Koblenz. Αυτός που θα επιλέξει να περπατήσει το μονοπάτι θα βιώσει μια αυνήθιστα ποικίλη εμπειρία. Το συνολικό μήκος των 365χλμ εντυπωσιάζει. Με 365χλμ, το Moselsteig είναι μία από τις μεγαλύτερες διαδρομές στην Γερμανία. Διαθέτει 24 στάδια τα οποία είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Μερικές φορές η διαδρομή είναι βατή και άλλες φορές καθόλου. Οδηγεί μέσα από δάση, αμπελώνες παράλληλα με τις όχθες του ποταμού Mossele καθώς και μέσα από βράχια στα οποία η θέα είναι φανταστική. Έτσι λοιπόν μπορούν να καλυφθούν όποιες ανάγκες για έναν πεζοπόρο. Το μονοπάτι εντυπωσιάζει από άποψη φυσικού κάλους καθώς και για την πλούσια ιστορία του τόπου. Αμέτρητα τοπία για παρατήρηση παρέχουν αξέχαστη θέα καθώς και οι κυκλικές διαδρομές προσκαλούν σε πρόσθετες εκδεομές. Αλλά ένα πράγμα είναι πανταχού παρόν: Το φημισμένο κρασί Moselle και τα αμέτρητα προϊόντα όπου μπορεί κάποιος να γευθεί κατά την διάρκεια στάσης ή μίας βραδινής διαμονής. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις διαδρομές, τον σχεδιασμό της διαδρομής που θέλετε να ακολουθήσετε και την δυνατότητα να κατεβάσετε GPS tracks. Περισσότερες πληροφορίες στο www.moselsteig.de.

Albtraufgänger
Η συνάντηση με το μοναδικό τοπίο του Albtrauf γίνεται μια αξέχαστη εμπειρία: τα χελωνάκια, τα λιβάδια των ορχιδέων και οι εντυπωσιακοί βράχοι χαρακτηρίζουν την “περιοχή εμπειρίας Schwäbischer Albtrauf”. Τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι οι ήσυχοι λόφοι, οι χαρακτηριστικές πανοραμικές απόψεις, η λεπτή γκουρμέ κουζίνα με τοπικές σπεσιαλιτέ και πολλές ιαματικές πηγές. Το Albtraufgänger με μήκος πάνω από 100 χλμ., σε οδηγεί μέσα από μικρά χωριά και συνδέει την ιστορία και την τέχνη με τοπικές παραδόσεις. Η διαδρομή του Albtraufgänger συλλαμβάνει όλες τις γοητευτικές πτυχές της περιοχής και προσφέρει χαλάρωση και περιπέτεια. Το Albtraufgänger πιστοποιήθηκε τόσο ως “Qualitätsweg – Wanderbares Deutschland” όσο και ως “Leading Trails Quality – Best of Europe”. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mein-albtrauf.de.

Menalon Trail
Το μονοπάτι του Μενάλου στην Αρκαδία, είναι ένα μακρύ ορεινό μονοπάτι μήκους 75χλμ. Το μονοπάτι διασχίζει 9 χωριά και χρησιμοποιεί τμήματα ενός τεράστιου δικτύου μονοπατιών τα οποία στη συνέχεια αναδιατάσσονται σε μια δομή και σηματοδοτούνται συστηματικά από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών από την Ανατολική Γορτυνία καθώς και από την συμμετοχή τυου Συλλόγου Ορειβατών και Οικολόγων Αρκαδίας (SAOO), κάτω από τον συντονισμό 10 εθελοντών οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από την ομάδα της ERA (η χρηματοδότηση της σήμανσης και τα έξοδα, καλύφθηκαν από τις τοπικές επιχειρήσεις και ενώσεις). Ο σχεδιασμός και η δημιουργία των σημείων πληροφόρησης και προσανατολισμού έγινε από την Κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη. Η χαρτογράφηση της περιοχής, η κατασκευή των ιστοσελίδων και mobile εφαρμογών καθώς και την εφαρμογή λογισμικού για να σχεδιάσει την σήμανση ανέλαβε η AnaDigit, χαρτογραφική εταιρεία. Οι δαπάνες του ελέγχου πιστοποίησης καλύφθηκαν από το Δήμο Γορτυνίας. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του μονοπατιού του Μενάλου, καθώς και η συνολική υποδομή που το περιβάλλει, είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται απο την ERA για την πιστοποίηση δικτύων μονοπατιών. Τα παραπάνω συμμορφώνονται με ένα σύστημα κριτηρίων των 41 τεχνικών και ποιοτικών παραμέτρων προκειμένου να πιστοποιηθεί και προτάθηκε από τους πεζοπόρους από ολόκληρη την Ευρώπη ως ένα αξιόπιστο, ελκυστικό και ασφαλές βουνό για περιπέτεια.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.menalontrail.eu.

Escapardenne Lee Trail
Το δεύτερο αυτό μονοπάτι, είναι ενοποιημένο κάτω από την ομπρέλα του Escapardenne,με συνολικό μήκος 159 χλμ., και διασχίζουν τις Αρδένες Βελγίου-Λουξεμβούργου. Το μικρότερο, Escapardenne Lee Trail, οδηγεί από το Ettelbruck στο Kautenbach σε στενά μονοπάτια που περνούν από αμέτρητες κορυφογραμμές, μέσα από τις ήσυχες κοιλάδες των ποταμών Sauer και Wiltz πριν τελικά ενταχθεί στον μεγαλύτερο αδελφό του, το διασυνοριακό μονοπάτι Eislek. Συνεχίζοντας και τρέχοντας παράλληλα με τη σιδηροδρομική σύνδεση Λουξεμβούργο – Troisvierges, το Lee Trail είναι ένα μονοπάτι πεζοπορίας για όλους τους σπορ πεζοπόρους που αναζητούν την παρθένα φύση μακριά από τα βυθισμένα μονοπάτια. Θα βρείτε πολλά Lee-crests (rock στο Λουξεμβούργο), που δίνουν στο μονοπάτι το όνομά του. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοθαύμαστες θέες εξασφαλίζουν ότι τα επίπονα σκαμπανεβάσματα γρήγορα θα ξεχνίουνται. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.escapardenne.eu.

Gendarmstien
Το μονοπάτι “Gendarmstien” είναι ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας στη Δανία και ακολουθεί το γραφικό τοπίο κατά μήκος της ακτής του φιόρδ του Flensborg. Το μονοπάτι είναι 74 χλμ. Σας μεταφέρει από το Padborg στην κύρια γη προς το Høruphav στο Νότιο Άλστερ. Το μονοπάτι «Gendarmstien» είναι το πρώην περιπολικό μονοπάτι συνοριοφυλάκων μεταξύ Δανίας και Γερμανίας. Ήταν σε χρήση από το 1920 έως το 1958, όταν κάθε χωροφύλακας (ή συνοριοφύλακας) είχε ένα συγκεκριμένο τμήμα της ακτογραμμής για να περιπολούν. Ενώ περπατούσαμε κατά μήκος του ύδατος όσο κοντά μπορούσαν να δημιουργηθεί ένα μικρό μονοπάτι πεζοπορίας. Με τον τρόπο που θα δείτε: ιστορικό περιβάλλον και πολιτιστικά τοπία, βιομηχανική κληρονομιά, παρθένα φύση και όμορφες απόψεις από τα πλεονεκτικά σημεία της διαδρομής, ένα τοπίο που σχηματίστηκε από τον παγετώνα που κάλυψε την περιοχή πριν από 10.000 χρόνια. Η διαδρομή χωρίζεται σε 4 στάδια, που σας οδηγούν σε δάση, καταφύγια πτηνών, μικρά ψαροχώρια και αγροτόσπιτα, ιστορικά έργα τούβλων, το εξοχικό της βασίλισσας της Δανίας, μια αποικία καλλιτεχνών από τέλη του 19ου αιώνα, τα πεδία μάχης του πολέμου του 1864 στο Dybbøl , και ωραία παραδείγματα δανικής και γερμανικής αρχιτεκτονικής. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.gendarmsti.dk

Rota Vicentina
Η Rota Vicentina είναι ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών στην Πορτογαλία, συνολικού μήκους 400 χιλιομέτρων, με τα πιο όμορφα και καλύτερα διατηρημένα παράλια της Νότιας Ευρώπης. Περιέχει τον Ιστορικό Δρόμο, το Μονοπάτι των Ψαράδων και αρκετές Κυκλικές Διαδρομές, προτείνει μια μοναδική εμπειρία δύο κόσμων, ανάμεσα σε ένα ζωντανό και αυθεντικό αγροτικό πολιτισμό και μια εκπληκτικά άγρια ​​ακτογραμμή – πλήρως μέσα στο Αlentejo και το Natural Park Coast Vicentina. Η διαδρομή είναι πλήρως σηματοδοτημένη και προς τις δύο κατευθύνσεις και μπορεί να την ταξιδέψει κάποιος ανεξάρτητα και με απόλυτη ασφάλεια, κατά προτίμηση από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Τα τμήματα που χωρίζονται είναι απλές προτάσεις και μπορούν να συντομευθούν ή να επεκταθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις ή την τοποθεσία του καταλύματος του πεζοπόρου. Τον Φεβρουάριο του 2016, ο ιστορικός δρόμος της Rota Vicentina πιστοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή ετικέτα “Leading Quality Trails – Best of Europe”, προσχωρώντας στην αποκλειστική ομάδα των καλύτερων προορισμών πεζοπορίας στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.rotavicentina.com

Zeugenbergrunde
Μπορείτε να αισθανθείτε φυσικά τις εποχικές γεωλογικές διαδικασίες που αποτέλεσαν το τοπίο γύρω από την ευχάριστη πόλη στο βόρειο τμήμα της Βαυαρίας. Τα μεγαλοπρεπή “βουνά των Μαρτύρων” (Zeugenberge), που βλέπουμε από μακριά, είναι αρχαία κατάλοιπα πρώην ωκεανού, οι μεγάλες κοιλάδες και πεδιάδες που προέκυψαν από τη διάβρωση εκατομμυρίων ετών. Το Zeugenbergrunde, ένα μονοπάτι πεζοπορίας που έλαβε την πιστοποιήση “Leading Trail Quality – Best of Europe”, κλιμακώνεται στα “βουνά των Μαρτύρων” και σας μεταφέρει από τη μια εκπληκτική θέα στην επόμενη. Τα αρχαία κελτικά ερείπια και άλλα μυστικά μυστικά που κρύβονται στα πυκνά δάση του περιμένουν να εξερευνηθούν από εσάς σε πολλές περιηγήσεις πεζοπορίας. Επίσης, οι εκδρομές-διαχειρίζονται αυθεντικά και συναρπαστικά τη ζωντανή βιομηχανική πόλη του Neumarkt. Ιδιαίτερα, όπου εμφανίστηκαν τεχνικές κατασκευής σε παλαιότερες εποχές, μπορεί να βρεθείτε σε ορυκτό τοπίο όπως στους μύλους στην κοιλάδα του Schwarzach ή στο Ludwig-Donau-Main-Kanal. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.zeugenbergrunde.de

Andros Routes
Η Άνδρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων με άφθονα υδάτινα αποθέματα, ορεινό τοπίο και εξαιρετικά ποικίλο τοπίο. Μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, πολυάριθμες παραλίες, χαράδρες με συνεχή ροή νερού, καταρράκτες και πηγές βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κλίση και κοιλάδα. Η ανθρώπινη παρουσία στην Άνδρο είναι πιθανώς συνεχής από την 4η χιλιετία π.Χ. Πολλοί οικισμοί αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που υπήρξε σημαντική ερήμωση, ιδίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 84 οικισμοί εξακολουθούν να κατοικούνται μέχρι σήμερα. Ένα δίκτυο διαδρομών, λιθόστρωτο σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για να παρέχει συνδέσεις μεταξύ των οικισμών, καθώς και με τις θρησκευτικές τοποθεσίες και τα νησιώτικα λιμάνια. Υπάρχει σήμερα ένα εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών για εξερεύνηση στην Άνδρο, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 χιλιόμετρα. Περίπου 100 χιλιόμετρα έχουν πλήρη σήμανση και σύμφωνα με τα πρότυπα της ERA. Οι καιρικές συνθήκες στην Άνδρο μπορεί να είναι πολύ βαριές και να προκαλούν ζημιές στο μονοπάτι, ειδικά σπασμένα κλαδιά δέντρων και πέτρες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.androsroutes.gr

Ursa Trail
Το Μέτσοβο είναι μια από τις πιο γραφικές και παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.156 μ., και βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα βουνά της Πίνδου, στα όρια της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους. Το Μέτσοβο αναφέρθηκε γραπτώς για πρώτη φορά το έτος 1380. Το μονοπάτι Ursa είναι η 40 χιλιομέτρων πιστοποιημένη διαδρομή πεζοπορίας χωρισμένη σε 4 διαδοχικές ημερήσιες ενότητες. Περνάει από ιστορικά μονοπάτια και μνημεία μοναδικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς που έχουν καθαριστεί, επισημανθεί και διατηρηθεί συνεχώς από εθελοντικό έργο του Ομίλου Αθηλεϊκού Μετσόβου και εθελοντές στη γύρω περιοχή. Ο Δήμος του Μετσόβου είναι ο επίσημος φορέας διαχείρισης και χρηματοδότησης του μονοπατιού.
Το όνομα Ursa προέρχεται από τη βλάχικη διάλεκτο και σημαίνει “αρκούδα”. Η περιοχή είναι ο βιότοπος της καφέ αρκούδας, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στα βουνά της βόρειας και κεντρικής Πίνδου. Το μονοπάτι οδηγεί τον πεζοπόρο στο οικοσύστημα της καφέ αρκούδας και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του είδους και του περιβάλλοντος. Ένας αγώνας ορεινής ποδηλασίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου σε αυτή τη διαδρομή. για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.ursatrail.com

Stezka údolím Lužnice Toulavou Lužnice Valley Hiking Trail
www.toulava.cz/stezkaluznice

Donauberglandweg
www.donaubergland.de

Mols Bjerge Stien Trail
Η μαγεία είναι μαζί σας όλη την ώρα, όταν κάνετε πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Mols Bjerge στο δήμο Syddjurs, στην Κεντρική Γιουτλάνδη. Το Μονοπάτι Mols Bjerge απέχει 60 χιλιόμετρα πεζοπορίας μέσω του Εθνικού Πάρκου με τη μεγάλη ποικιλία στο τοπίο και τη φύση. Κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, πριν από 18.000 χρόνια, ο πάγος σταμάτησε να εξελίσσεται στο σημερινό Εθνικό Πάρκο στη χερσόνησο δυτικά του Ώρχους. Εδώ βρισκόταν σαν ένα κρύο λευκό τοίχο αρκετές εκατοντάδες πόδια πάνω από τη γη. Ο πάγος έλιωσε μέσα σε μια κόλαση από πέτρες, πάγο και νερό. Από αυτές τις βαθιές αλλαγές, το μαγικό τοπίο γεννήθηκε με μεγάλες καμπύλες κορυφογραμμές πάνω από κρυστάλλινους κόλπους, συναρπαστικές τρύπες βραστήρα και παγετώδεις κοιλάδες.
Πολλά χρόνια αργότερα, ο άνθρωπος ήρθε στην περιοχή και δημιούργησε με τα ζώα του ένα πολιτιστικό τοπίο με εξαιρετικά υψηλή φυσική αξία. Εδώ, οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν ένα λοφώδες τοπίο με λευκές παραλίες, εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία, ποικίλα τοπία και όμορφα χωριά. Το κόκκινο χαρταετό επιπλέει κομψά στον ουρανό Τα άγρια ​​άλογα βόσκουν στα «βουνά της Δανίας» με τη μεγάλη βιοποικιλότητα των ηλιόλουστων λιβαδιών. Οι εντυπωσιακοί τάφοι της εποχής του Χαλκού κυριαρχούν στην ύπαιθρο και από την κορυφή κοιτάζετε κάτω από πολλούς μπλε κόλπους. Περνάτε την εθνική μεσαιωνική εικόνα, το ερείπιο του Κάστρου Kalø, ένα πανέμορφο αρχοντικό τοπίο, μίλια ακτογραμμών και το φιλόξενο λιμάνι του Ebeltoft με τα καλντερίμια, τα σπίτια με ξύλα και τα ελαιόδεντρα στους κήπους. www.donaubergland.de

Traversée du Massif des Vosges
Ένας εξαιρετικός προορισμός με πολλά να εξερευνήσετε – τα βουνά Vosges είναι εύκολα προσβάσιμα για μια αναστάτωση, αναζωογονητικό διάλειμμα στον αέρα του βουνού.
Ακολουθήστε τη ροή και αφήστε τα όνειρά σας να σας μεταφέρουν … Όνειρο συναρπαστικών διαλειμμάτων, εκθαμβωτικών τοπίων, ποδηλασίας βουνού, συναντήσεις με άγρια ​​ζώα κατά την περιπλάνηση ή την ποδηλασία από την αυγή έως το σούρουπο … Όνειρο συνάντησης για ένα υπέροχο γεύμα … Όνειρο ξέγνοιαστο γέλιο και να μοιράζεσαι καλές στιγμές μαζί… Και μετά ελάτε και πραγματοποιήστε το όνειρο πραγματικότητα. www.massif-des-vosges.com/en/index-winter.htm

Nestos-Rodopi Trail
Με τη δημιουργία ενός συνεχόμενου μονοπατιού περίπου 70 χλμ. σε συνεργασία με την European Ramblers Association, στα πρότυπα της πιστοποίησης Leading Quality Trails, ξεκίνησε το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Θράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης. Η διαδρομή χωρίζεται σε 6 ημερήσια στάδια:

– Γαλάνη – Κρωμνικό
– Ξάνθη – Κρωμνικό
– Κρωμνικό – Σταυρούπολη
– Σταυρούπολη – Κάτω Καρυόφυτo
– Κάτω Καρυόφυτο – Λειβαδίτης
– Λειβαδίτης – Καταρράκτες Λειβαδίτη – Δασικό Χωριό Ερύμανθου
www.monopatiapolitismou.gr/?p=2055&lang=en

Aldeias Historicas de Poirtugal
www.aldeiashistoricasdeportugal.com

Από τη Στεμνίτσα στα Λαγκάδια 75 χλμ φύσης και ιστορίας.

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία και την πληροφόρηση σας, παρακαλούμε να μην ξεχάσετε να πάρετε τους