Εθνικά Μονοπάτια

Ο1. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο1 συνδέει το μονοπάτι Ε6 με το Ε4. Ξεκινά από το Μέτσοβο και το βουνό Περιστέρι και καταλήγει στο χωριό Γαρδίκι, περνώντας από τα χωριά Συρράκο, Καλαρρύτες και Ματσούκι και από το βουνό Κακαρδίτσα. Προβλέπεται να συνεχίσει για Ελάτη Τρικάλων.

Ο2. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο2 συνδέει τον Όλυμπο (Ε4) με το Πήλιο. Ξεκινά από τον Όλυμπο και περνώντας από τα βουνά Κάτω Όλυμπος, Όσσα, Μαυροβούνι και τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Ποταμιά, Έλαφος, Κεραμίδι, Βένετο καταλήγει στην παραλία κάτω από το χωριό Πουρί του Πηλίου.

Ο3. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο3 συνδέει τα Γιάννενα με το Γράμο (Ε6). Ξεκινά από τη βόρεια πλευρά της λίμνης των Ιωαννίνων και αφού διασχίσει το βουνό Μιτσικέλι, περνάει από τα Ζαγοροχώρια Κήποι, Βίτσα, Μονοδένδρι, διασχίζει το φαράγγι του Βίκου, ανεβαίνει στο Πάπιγκο, διασχίζει το βουνό Τύμφη, περνάει από τα χωριά Βρυσοχώρι και Πάδες, διασχίζει το βουνό Σμόλικας και από το χωριό Αγία Παρασκευή περνάει το Σαραντάπορο και καταλήγει στο Γράμο.

Ο4. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο4 συνδέει το Χορτιάτη με το Παγγαίο και τη Ροδόπη (Ε6). Διασχίζει τη Χαλκιδική, την αρχαία Αμφίπολη, το Παγγαίο και καταλήγει στο χωριό Τοξότες στο Νέστο. Έχουν σηματοδοτηθεί μόνο τα τμήματα του Παγγαίου, από χωριό Αυλή μέχρι Νικήσιανη και από Αμφίπολη μέχρι κορυφή.

Ο5. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο5 συνδέει το μονοπάτι Ε6 με το Ε4 στο ύψος του Μετσόβου – Καλαμπάκας. Δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, ούτε έχει αρχίσει η σηματοδότηση του.

Ο6. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο6 συνδέει τα μονοπάτια 01 και 05. Αρχίζει από το Μέτσοβο και περνώντας από τα χωριά Χαλίκι, Αμάραντο, Παλαιοχώρι, Πύρρα καταλήγει στην Ελάτη Τρικάλων. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο7. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο7 συνδέει τα βουνά Κακαρδίτσα και Τζουμέρκα. Αρχίζει από την Κακαρδίτσα, συναντά το μονοπάτι 01, διασχίζει τα Τζουμέρκα και περνώντας από τα χωριά Βουλγαρέλι και Μελισσουργοί καταλήγει στο χωριό Καταρράκτης. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο8. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο8 συνδέει το Νυμφαίο με τη Δεσκάτη. Αρχίζει από το Νυμφαίο, διασχίζει τα βουνά Άσκιο, Βούρινο και Βουνάσα και καταλήγει στη Δεσκάτη. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο9. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο9 συνδέει τη Δωδώνη με την Πάργα. Αρχίζει από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περνάει από το Σούλι και το νεκρομαντείο του Αχέροντα και καταλήγει στην Πάργα. Δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, ούτε έχει αρχίσει η σηματοδότησή του.

Ο11. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο11 συνδέει το Καρπενήσι με το Αγρίνιο. Αρχίζει από το Καρπενήσι, διατρέχει την κοιλάδα μέχρι τη Μονή Προυσσού, διασχίζει το βουνό Παναιτωλικό (Αραποκέφαλα, Τσίνα, Παναιτωλικός, Κυρά Βγένα) και καταλήγει στο Αγρίνιο. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο12. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο12 συνδέει το Καρπενήσι με τη Ναύπακτο. Ξεκινά από το Καρπενήσι και αφού διασχίσει το βουνό Καλιακούδα και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας καταλήγει στη Ναύπακτο. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο21. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο21 διατρέχει την Εύβοια. Αρχίζει από τους Ωρεούς και διασχίζοντας τα βουνά Τελέθριο, Ξηρό, Καντήλι, Δίρφη, Ξεροβούνι, Όλυμπο (αφού ένα παρακλάδι του μονοπατιού πηγαίνει στην Κύμη) και Όχη καταλήγει στην Κάρυστο. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο22. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο22 συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσού και περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα καταλήγει στην Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι).

Ο31. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο31 διασχίζει τη δυτική Πελοπόννησο, από την Πάτρα στην αρχαία Ολυμπία. Αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή που διασχίζει τον Ερύμανθο, το βουνό της Λάμπειας και τα βουνά της Φολόης καταλήγοντας στην αρχαία Ολυμπία. Μήκος διαδρομής 108 χλμ.

Ο32. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο32 διασχίζει την Κεντρική Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τη Βυτίνα (σύνδεση με το Ε4) και φτάνει στην Καρδαμύλη. Είναι το πιό συνεκτικό από τα Εθνικά Μονοπάτια και αυτό που διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση. Διατρέχει το Μαίναλο, το φαράγγι του Λούσιου, περνά από την Καρύταινα, διασχίζει το οροπέδιο της Μεγαλόπολης, περιτρέχει τον Βόρειο Ταΰγετο, ακολουθεί κατά μήκος τον κυρίως Ταΰγετο και μέσα από τη χαράδρα του Βυρού καταλήγει στην Καρδαμύλη. Μήκος διαδρομής 192 χλμ.

Ο33. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο33 ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (σύνδεση με το Ε4) και φτάνει στο ακρωτήριο του Μαλέα. Διασχίζει εγκάρσια τον Πάρνωνα και μετά από μεγάλα τμήματα μονοπατιών στους όγκους Μαδάρα, Χιονοβούνι και Γαϊδουροβούνι, φτάνει στη Μονεμβασιά. Μεσολαβεί ένα μεγάλο τμήμα πάνω σε δρόμους και ολοκληρώνεται με το εντυπωσιακό τμήμα του Μαλέα. Μήκος διαδρομής 204 χλμ.

Ο34. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο34 συνδέει την Επίδαυρο με την Αρχαία Ολύμπία. Ξεκινά από την Αρχαία Επίδαυρο και περνώντας από τις Μυκήνες, το Αρτεμίσιο, τη Μαντίνεια, τη Δημητσάνα, τα Λαγκάδια καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Ο35. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο35 συνδέει το Χελμό με τη Ζήρια. Αρχίζει από τους Κάτω Λουσούς, διασχίζει το Χελμό (καταφύγιο, Ψηλή Κορυφή, Νεραϊδόραχη, Ύδατα Στυγός), περνάει από τα χωριά Περιστέρα, Ζαρούχλα, Φενεό και Γκούρα, διασχίζει τη Ζήρια (καταφύγια Α & Β) και καταλήγει στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας.

Ο36. Το Εθνικό Μονοπάτι Ο36 τη Δημητσάνα με τη Μεθώνη. Αρχίζει από τη Δημητσάνα, περνάει από Καρύταινα, Ανδρίτσαινα, Κοπανάκι, διασχίζει τα Όρη Κυπαρισσίας και Αιγάλω και καταλήγει στη Μεθώνη. Δεν έχει σηματοδοτηθεί ακόμα.

Από τη Στεμνίτσα στα Λαγκάδια 75 χλμ φύσης και ιστορίας

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία και την πληροφόρηση σας, παρακαλούμε να μην ξεχάσετε να πάρετε τους