Τμήμα 1: Στεμνίτσα-Δημητσάνα

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής ξεκινά από τη Στεμνίτσα, το χωριό των χρυσοχόων και έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας του 1821, σημείο σύγκλισης πολλών άλλων διαδρομών και μονοπατιών.

Βγαίνουμε από τον οικισμό ακολουθώντας το και πιάνουμε χωματόδρομο που διατρέχει την πλαγιά κάτω από τον άσφαλτο Στεμνίτσας-Δημητσάνας. Λίγο πριν την εκκλησία Άγιος Νικόλαος, πινακίδα μας οδηγεί στο πρώτο μονοπάτι, τον παλιό δρόμο για τη μονή Προδρόμου. Το μονοπάτι, που είναι καλογραμμένο και τοπικά χτιστό, περνά από μια ζώνη παλιών καλλιεργειών, με κέντρο τη Βρύση Καμάρι.

Φτάνοντας στον άσφαλτο, τον ακολουθούμε για λίγο, μέχρι την Μεταμόρφωση Σωτήρα, όπου οι κρήνες και η θέα του φαραγγιού θα μας κρατήσουν για λίγη ώρα, πριν μπούμε στο καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή Προδρόμου. Περνάμε κάτω από το βράχο όπου φωλιάζει η μονή (επισκέψιμη κάθε μέρα, κρήνη στον περίβολο) και σύντομα συναντάμε το μονοπάτι που διατρέχει τη χαράδρα. Από το μονοπάτι αυτό, σημασμένο με και καλντερίμι στο μεγαλύτερο μέρος του, θα συνεχίσουμε μέχρι τη Δημητσάνα.
Περνάμε τον άξονα του ποταμού με την τσιμεντένια γέφυρα Φιλοσόφου, σε ένα εντυπωσιακό στένεμα της κοίτης, και ανηφορίζουμε μέχρι την Παλιά Μονή Φιλοσόφου και μετά στη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Μετά σύντομη παύση στη Νέα Μονή Φιλοσόφου, βγαίνουμε στο πάρκινγκ της μονής και πιάνουμε τον παλιό μουλαρόδρομο για Δημητσάνα, τώρα κερματισμένο από διάφορους δρόμους και δρομάκια. Διατρέχοντας τη δυτική όχθη της χαράδρας, πάνω από κτήματα και παλιά υποστατικά, φτάνουμε στο Γεφύρι της Μονόπορης.

Το μονοπάτι αλλάζει όχθη με τη βοήθεια του γεφυριού και μας φέρνει ανηφορικά κοντά στο Παλιοχώρι, το οποίο παρακάμπτουμε για να κατευθυνθούμε προς το Μουσείο Υδροκίνησης. Αν και μπορούμε να περάσουμε μέσα από τον υπάθριο χώρο του Μουσείου, η σήμανση μας οδηγεί περιμετρικά, στο μεγάλο Κεφαλάρι που κινεί όλη τη συστοιχία των νερόμυλων, μπαρουτόμυλων και νεροτριβών που έχτισαν τη φήμη και τον πλούτο της Δημητσάνας.
Από εδώ θα ακολουθήσουμε διάφορους δρόμους μέχρι τη Δημητσάνα, στην οποία θα μπούμε ένδοξα από τα καλοδιατηρημένα καλντερίμια της που θα μας φέρουν στην καρδιά του χωριού, το διάσελο ανάμεσα στις δύο μεγάλες συνοικίες της, όπου και ο εμπορικός πυρήνας της κωμόπολης.
Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με και , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

Από τη Στεμνίτσα στην Δημητσάνα
5 ώρες | 12.5 χλμ

Δυσκολία : 4/5 ( Δύσκολο )

Ιδανικό για : πεζοπόρους,
όχι για οικογένειες με μωρά

Εξοπλισμός που απαιτείται : παπούτσια πεζοπορίας

Ιδανική περίοδος του έτους :
Μάιος – Σεπτέμβριος

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία και την πληροφόρηση σας, παρακαλούμε να μην ξεχάσετε να πάρετε τους