Λαγκάδια
Τα Λαγκάδια είναι χτισμένα σε πολύ απότομη πλαγιά των Γορτυνιακών Βουνών, σε μια ζώνη που παρόλο που κάνει την κατασκευή κτισμάτων ιδιαίτερα σύνθετη, συγκεντρώνει ταυτόχρονα πολλά χαρίσματα: είναι πάνω σε μια προφανή γεωγραφική διέξοδο της Γορτυνίας προς τα δυτικά (από εδώ περνούσε ο αρχαίος δρόμος Σπάρτης-Μεγαλόπολης-Μεθυδρίου-Τεύθιδος-Ηραίας-Ολυμπίας, από την οποία κατέβαινε ολόκληρη η ανατολική Πελοπόννησος για παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία), έχει πολλά πηγαία νερά και παρέχει ισχυρή άμυνα και ασφαλή καταφύγια. Ακριβώς η ανάγκη προσεκτικής μελέτης και κατασκευής των κτιρίων, ώθησε τους Λαγκαδιανούς μαστόρους να αναπτύξουν τεχνικές υψηλής σταθερότητας στη δόμηση με πέτρα, δεξιότητα που εδραίωσε τη φήμη τους ως των καλυτέρων χτιστάδων της Πελοποννήσου. Οι Λαγκαδιανοί έχουν χτίσει τόσο στην Αρκαδία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκατοντάδες μεγάλα κτίρια, εκκλησίες, γεφύρια και καμπαναριά.
Σημαντικό τοπικό κέντρο, τα Λαγκάδια υπήρξαν κατά περιόδους διοικητικός και πνευματικός κόμβος και τόπος καταγωγής μεγάλων προσωπικοτήτων και αγωνιστών του 1821, όπως η οικογένεια των Δεληγιαννέων. Tα κυριότερα ιστορικά κτίρια της κώμης είναι το σπίτι των Δεληγιάννηδων στην πάνω Γειτονιά, οι Ταξιάρχες (1805), ο ναός των Αγίων Αποστόλων (1854) στην κάτω Γειτονιά, το πετρόχτιστο Γυμνάσιο (1868), ο ναός του Τιμίου Προδρόμου (1808) και τα ξωκλήσια της Παναγιάς του Γούναρη (1862) και της Αγίας Τριάδας.
Η πόλη έχει αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή και προσφέρει πλούσιες επιλογές εστίασης, ενώ στα καταστήματα μπορεί κανείς να αγοράσει υφαντά, τοπικά ζυμαρικά, γλυκά και προϊόντα ξυλοτεχνίας. Πολλές και πρωτότυπες εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο, όπως το αποκριάτικο πανηγύρι και οι καλοκαιρινές αγώνες δημοτικού τραγουδιού στη θέση Πανηγυρίστρα. Ενδιαφέροντες προορισμοί σύντομων εκδρομών είναι οι πηγές του Λούσιου στην Αγία Παρασκευή Καλονερίου και τα μικρά παραδοσιακά χωριά στη κοιλάδα των Λαγκαδιανού ρέματος.