Η ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ απέσπασε την κορυφαία διάκριση του Platinum βραβείου στην κατηγορία Specialty Travel (Ειδικές μορφές τουρισμού) και το Silver βραβείο στην κατηγορία STRATEGYQ “Τουριστική ανάπτυξη / Συνεισφορά στην τοπική ή εθνική οικονομία”

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Tourism Awards. Τα δεθνούς αναγνώρισης βραβεία – θεσμός για 7η χρονιά επιβραβεύουν τις καινοτόμες και άριστες πρακτικές των κορυφαίων επιχειρήσεων του ελληνικού τουρισμού.

A. Platinum βραβείο στην κατηγορία Specialty Travel (ειδικές μορφές τουρισμού):

Η ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ απέσπασε το πλατινένιο βραβείο, αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους συνυποψήφιους στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνονται: ο Πολιτιστικός τουρισμός, ο Αθλητικός τουρισμός, Adventure tourism (Ειδικές διοργανώσεις, γκολφ, πεζοπορικός τουρισμός, ποδηλατικός, χιονοδρομικός κ.λπ.), ο Τουρισμός υπαίθρου (Οικοτουρισμός, Οινοτουρισμός, Αγροτουρισμός κ.λπ.) ο Συνεδριακός τουρισμός, ο Προσκυνηματικός τουρισμός και ο Θαλάσσιος τουρισμός. Στην κατηγορία αυτή συμμετείχαν εταιρείες και φορείς που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες και καινοτόμες πρακτικές στον χώρο των ειδικών μορφών τουρισμού ή στην εξυπηρέτηση αναγκών ειδικών κοινών.

B. Silver βραβείο στην κατηγορία Strategy: “Τουριστική ανάπτυξη / Συνεισφορά στην τοπική ή εθνική οικονομία”

PROJECT “MYTHICAL TRAILS”: Στα μυθικά μονοπάτια της Πελοποννήσου, με πρότυπο το MenalonTrail

Η ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάσε δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών 1000χλμ, στα χνάρια αρχαίων και βυζαντινών διαδρομών: ParnonTrail (210 χλμ. στην Κυνουρία), ArcadiaTrail (90 χλμ. γύρω από το Λύκαιον όρος), Sparta Trail (90χλμ Μυστράς – Σπάρτη – Χρύσαφα – Τζίντζινα – Κοσμάς), PanTrail (80 χλμ σύνδεση Menalon Trail με αρχαία Ολυμπία), HermesTrail (200χλμ στην Κορινθία, περνά από το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ερμής) και τμήμα του HeraclesTrail (250χλμ., σύνδεση των τόπων όπου διαδραματίστηκα οι 5 από τους 12 άθλους του Ηρακλή: Ναύπλιο – Τίρυνθα – Νεμέα – Στυμφαλία – Φενεός – Λίμνη Λάδωνα – Ερύμανθος – Αρχαία Ολυμπία). Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από 15 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και φορείς, με πρότυπο το επιτυχημένο μοντέλο του MenalonTrail. Η ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ., συντονίζει και στηρίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο ως φορείς συντήρησης και λειτουργίας των μονοπατιών.

Ο Ιωάννης Λαγός, Πρόδεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ και Πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Ο Πέλοπας”, δήλωσε:

“Η επιβράβευση τηα αριστείας της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. και ειδικά το πλατινένιο (Platinum) βραβείο στις ειδικές μορφές τουρισμού (Specialty Travel), αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Λόγω της πανδημίας του COVID – 19, ο μαζικός τουρισμός φαίνεται να χάνει έδαφος, σε αντίθεση με τον εναλλακτικό. Νέες συνθήκες διαμορφώνονται, καθώς οι επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες αποζητούν πλέον πιο “ήσυχες” και ασφαλείς διακοπές, κοντά στη φύση. Σ’αυτή τη νέα κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, η Ελλάδα απέδειξε, πως, πέρα από μιία ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, αποτελεί πλέον και έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Η Πελοπόννησος διαθέτει τον φυσικό πλούτο αλλά και τις υποδομές για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των καιρών. Είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών για διακοπες που περιλαμβάνουν διασκέδαση, περιήγηση, σπορ  και επαφή με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθ’ όλη τη διάρει του έτους.

Το δίκτυο “Mythical Trails” (1000 χλμ πεζοπορικών μονοπατιών) καθιστά την Πελοπόννησο πρωτοπόρο στον τομέα του εναλλακτικού – πεζοπορικού τουρισμού. Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής οικονομίας που έχει γίνσει στην Ελλάδα και συγχρόνως αποτελεί πρότυπο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για την επόμνεη ημέρα”.

Το βραβείο αφιερώνεται σε όλους όσους στήριξαν το εγχείρημα και στους φορείς κοινωνικής οικονομίας που εργάστηκαν για την υλοποίηση του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί τη διαρκή συντήρηση, αξιοποίηση, ανάδειξη, προβολή και επέκταση αυτού του τεράστιου έργου, δεδομένου ότι η Πελοπόννησος μπορεί να αποτελέσει “διεθνή πεζοπορικό προορισμό”, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των 3.000.000 Πεζοπόρων (E.R.A.), κος Boris Micic, στην τελετή επαναπιστοποίησης του Menalon Trail, τον Αύγουστο του 2019, στη Στεμνίτσα.